7 Ocak 2009 Çarşamba

AVOKADO MEYVESİ




Amerika menşeli AVOKADO ‘nun tarımı ülkemizde  Antalya çevresinde  yapılmaktadır. Amerikan armudu olarak da isimlendirilen Avokado yararlı bir meyvedir. Antalya Finike ilçesinde faaliyet gösteren Bayram Uysal tarım işletmesi 25 yıl önce diktiği 500 avokado fidanından şimdi ürün almaktadır. Ürünlerinin tamamı Finike ve çevresinde tüketilmekte olduğunu söyleyen İşletme sahibi Bayram Uysal işletmelerinde beş cins Avokado üretildiğini, yazlık – kışlık, kabuğu pütürlü – cilalı, yeşil – gri kabuklu gibi türlerinin bulunduğunu söyledi. Her Cumartesi Finike Pazarında açtıkları tezgâhlarında ürettikleri avokadolarını taze taze tüketicilere direkt sunmaktalar. Avokadonun gösterişli ve bol yapraklı ağacının hassas olduğunu, ısı, nem, toprak ve su özelliklerinin önemini anlatan Bayram Uysal meyvesinin özelliklerini, faydalarını, tüketim şekillerini de anlattı. 

Özellikleri: 
Avokado kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir. Avokado tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir. Lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekmektedir. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, yumuşak olanını seçmeniz gerekir. Seçerken aynı zamanda derisinin parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdek sesinin gelmesine ve birkaç gün sonra tüketecekseniz sert olanı tercih ediniz. 

Faydaları: 
Kabızlığa karşı etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır. İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır. Avokado, vücutta toksin maddeleri etkisiz hale getirerek yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar. İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar. 

Nasıl ve nerede kullanılır: 
1. Meyve uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki iri çekirdek çıkarılır. Meyve ince ince cips gibi doğranır veya ezilir. Tuz, kırmızı veya karabiber eklenir. Limon sıkılır karıştırılır. Arzuya göre biraz taze ya da kuru soğan kıyılarak ilave edilir, maydanoz ve domates ilave edilebilir. Salata gibi yenir, yağ istemez. 
2. Soyulmuş ve ezilmiş avokado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Limon ilave edilmeden de yenilebilir. 
3. Omlet yapılarak peynir yerine avokado konulur. 
4. Mantar sote gibi sotesi yapılabilir. 
5. Ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Bu takdirde tuz, limon, biber ilave edilmez. 

Bazı Öneriler: 
1. Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limonlu suda bekletin. 
2. Saltalar için, avokadoları dilimlemek yerine bir kaşıkla oval parçalar çıkardıktan sonra üzerlerine limon sıkarak servis yapabilirsiniz. 
3. Çabuk sos hazırlamak için, soyulmuş avokadoyu püre haline getirin. İçine 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, 1 limonun suyu, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın. Havuç, salatalık ve kereviz ile servis yapılır. 
4. Avokado tavuğa çok yakışır. Taze bir pidenin veya sandviçin içine haşlanmış tavuk, ince dilimlenmiş avokado, salata yaprakları, domates dilimleri, taze soğan konulur, arasına mayonez gezdirilir ve afiyetle yenilir.