14 Ocak 2009 Çarşamba

TAŞLIKBURNU ( GELİDONYA ) FENERİ

Yemyeşil bir yarimadaya yarenlik eden beş adayla birlikte büyülü bir masal dünyasını anımsatan Taşlikburnu - Gelidonya- ülkemizin en güzel fenerleri arasinda ilk sıradaki yerini alıyor. Akdeniz kılavuz fenerlerinden biri olan Taşlıkburnu Feneri 1934 yılında Antalya’ nın Kumluca ilçesi Taşlık burnunda Tarihi Likya yolu üzerinde inşasına başlanmış 1936 yılında hizmete açılmıştır. 237 metrelik rakımıyla Türkiye’ nin en yükseğe konumlanmış feneri olan Gelidonya Feneri sivri kayalıklar üzerine ulaşımı oldukça zor olan ve günümüzde bile elektrik ulaştırılamadığı için elle kurularak çalıştırılan bir deniz feneridir. 

Fenere ulaştığınız zaman denizin beş adalarla ( Gelidonya adaları ) birlikte oluşturduğu alabildiğine gizemli ve vahşi güzellikler karşısında ürpermemek mümkün değildir. Tarifi zor duyguların yaşandığı bu noktada zamanın durduğunu hissedersiniz. Belki de burası adı henüz konmamış bir masal ülkesidir. Doğanın yalnızlığında çam ağaçları kokuları arasında Akdeniz güneşiyle yıkanan Gelidonya Feneri, Türkiye’ nin en etkileyici en güzel manzaralı deniz feneridir. Taşlıkburnu feneri 237 m. yükseklikte bulunmakta ve Türkiye'deki en yüksekte bulunan tek feneridir. Antalya, Kumluca Mavikent Beldesi Karaöz Köyü sınırları içindedir. Antalya Körfezi ile Finike Körfezi'nin kesiştiği noktadaki Gelidonya Burnu'nun üzerindeki fenere orman içi patika yoldan yaya olarak ulaşılır. 

Taslikburnu (Gelidonya)which is reminiscent of a magical fairy - tale word with its five islan surrounding an emerald green peninsula, definitely ranks among Turkey's most beatiful lighthouse. (It is the higest above sea - level 237 m)

Taşlıkburnu Feneri SlaytShow:

http://outdoors.webshots.com/slideshow/46779644uJmQKx;jsessionid=abcsbPxQJpMf59EGwFw7r